Server Profile; fimware seviyeleri, BIOS ayarları, ağ bağlantısı, boot order yapılandırması, Local depolama, SAN depolaması ve Uniq ID dahil olmak üzere bir sunucu yapılandırmasının temel özelliklerini tek bir yerde yakalar. Bu yapılandırmayı bir sunucu profil template şeklinde saklayabilirsiniz.
İşlem adımları ile ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz;
- Öncelikle belirlenen Networkler’in tanımlanması işlemi ile başlayabiliriz. Create network diyerek belirlenen vlan id’leri giriyoruz. Create + ile birden fazla ekleme de yapılabilir.
- Logical Interconnect Group bölümünden daha önce oluşturulan grup editlenerek create edilen Network’ler Add Network diyerek eklenir.
- Gruba eklediğimiz vlan’ları, Logical Interconnect sekmesinde Actions bölümünden Update from group diyerek ekliyoruz.
- Sonrasında Server kısmından Server Profile Template sekmesine geliyoruz. Create Server Profile Template diyerek işleme başlıyoruz. Projeye uygun isimlendirme yapabilirsiniz, önemli noktalardan biri Server Hardware Type. Oluşturulan profile, sunucudaki hardware type’a uygun olmalıdır. Tabi diğer husus ise enclosure group oluşturmaktır, biz önceden oluşturmuştuk.
- Bu aşamada bölümlerden biri Firmware, tercihinize bağlı olarak kurulum sırasında da, sonrasında da Firmware geçebiliriz. Bu kurulumda biz kurulum esnasında firmware geçmeyi tercih ettik.
- Diğer bir bölüm ise Connections. Add connection diyerek tasarladığımız network yapısına göre NIC Partition işlemini yapıyoruz. NIC Partition, sanallaştırılmış bir ortamda I/O performansını iyileştirir, donanım konsolidasyonunu ve esnek bant genişliği sağlamaya imkan verir. Bu kurulumda yapımıza göre; Lan, Cluster Lan ve Back up vlanları için işlemleri yaptık.
- Profile Template oluştururken, RAID’i de belirleyebiliyoruz, eğer sayı olarak fazla bir sunucu kurulumu yapacaksak, tek tek ilo adresine gidip BIOS’a girmek yerine bu seçeneği göz önünde bulundurabiliriz.
- Yedekli bir yapı her zaman önceliğimiz olduğu için RAID1’i tercih ediyoruz.
- Re-initialize controller on next profile application seçeneğine dikkat etmeliyiz, eğer işaretlersek sunucu profilinin sonraki uygulamasında denetleyici yapılandırması yeniden başlatılacağını göz ardı etmemeliyiz.
- Boot Ayarlarını da seçebiliyoruz ve önerilen UEFI optimized seçeneği ile devam ediyoruz.
- Sonraki aşamada BIOS ayarlarını yapıyoruz, burada Workload Profile olarak Mission Critical, Memory Options da Memory Protection seçeneği olarak Fault Tolerant Memory, Power Regulator Mode için ise Static High Performance Mode seçilir. Bu seçimler Best Practice’e göre yapılır.
- Bu ayarlar tamamlandıktan sonra, oluşturduğumuz template’i sunuculara basabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken konu profile basılacak sunucunun power off durumda olmasıdır. Sunucu açık iken bu işlemi yapamıyoruz.
- Sonrasında hazırlanan profile’ı bay’lara göre basabiliriz. İşlemler tamamlandıktan sonra sunucular OS kurulumuna hazır hale gelir.