Synergy Şase Konfigürasyonları

Posted by

Merhabalar, Bu yazımda Fiziksel kurulumu yapılan Synergy Şase’lerin Logic tanımlarının nasıl yapıldığını, konfigürasyon adımlarını ve son aşamada bir Synergy Cluster’ın nasıl oluşturulabileceğine değinmeye çalışacağım.

Açıkçası Synergy kurulum ve konfigürasyon biraz karıştırdığım bir konu, bu sebeple bu projede, adımları not alarak bir yazıya dönüştürmek istedim 🙂

Şimdi detaylara geçelim;

Adım adım gidelim, İlk olarak İlgili Networking Sekmesinden Network tabına geliyoruz. Burası; hangi vlan’ların geçeceği, bu vlanların tag’li mi tagsiz mi veya tunnel modda mı geçip geçmeyeceğine karar verdiğimiz bölüm.

Create network dedikten sonra Ethernet seçiyoruz sonraki aşamada, vlan sekmesinde karşımıza 3 şeçenek çıkıyor;

Tagged; Verilen vlan’ların hepsinin değil de belirli bir sayıdaki vlan’nın geçmesini nasıl sağlarız cevabı tag ile. Vlan ID girerek konfigürasyonu tamamlayabiliriz.

Untagged; Sadece belirli bir vlan için( acces mod ile yapılandırılmış vlan için) untag seçerek ilerleyebiliriz.

Tunnel; Şase üzerine takılan kablonun diğer ucu network switch’lerinde, burada hangi vlan’lara izin verildiyse tunnel seçtiğimizde tüm networklerin geçmesi beklenecek. Yani bir üst katmanda ne verilirse tunnel mod ile biz de sunucu tarafına tunnel mod ile geçişi sağlayacağız.

Bu konfiglerle bu Şase üzerinde çalışacak networkleri belirlemiş oluyoruz. Bu yapılan tanım tamamen Logic bir tanım dolayısıyla şase üzerinde herhangi bir durumu etkilemeyecektir.

Bu aşamadan sonra Network Set adımına geçerek konfig yapmamıza gerek kalmıyor çünkü Network Set’i; sunucuya eklediğimiz aynı port’tan birden fazla vlan geçmesini istiyorsak Network set’in altına ekleyerek yapıyoruz. Tepeden tunnel yaprak ilerlediğimiz için burada bir aksiyon almayacağız.

 Daha sonra Logical Interconnect Group‘a gelerek işlemlere devam ediyoruz. Buradaki dizayn tamamen sizin ortamınızla ve nasıl bir konfig yapmak istediğiniz ile alakalı. Bizdeki temel prensip yedeklilik esaslı olduğu için konfigleri bu şekilde yapıyoruz. Örneğin bu sayede bir upgrade veya bakım zamanı  sırasında kesintinin nerede oluşacağını görebiliyoruz.

 Oluşturduğumuz 3 ayrı network’ü baz alarak her biri için uplink’ler oluşturacağız.

2 şase üzerindeki 2 farklı Virtual connect modül mevcut. Bunları tek bir interconnect grup içine de alabiliriz veya bizim yaptığımız şekilde ayrı ayrı da konfigüre de edebiliriz.

Modül özellikleri 100 Gb F32 Modul, bunu seçerek ilerliyoruz, Enclosure sayısını 2 seçiyoruz, non-Redundant seçerek ilerliyoruz. Downlink speed‘i seçiyoruz bu kısım sunucunun üzerindeki network kartlarının kaç’lık olduğu ile alakalı bir bölüm.

Daha sonra Select interconnect diyerek; konfigürasyona başlıyoruz.

Enclosure 1 üzerine modülü otomatik koydu, buradaki tanım da logic bir tanım. Şase üzerindeki fiziksel modülleri etkilemiyor.

 Daha sonra sonra ADD uplink set diyerek; Tunnel’lerin isimlerini burada da giriyoruz. Type olarak Tunnel seçiyoruz, LACP timer önemli, burada 30 s seçiyoruz, Switch tarafındaki LACP konfig için süre 30 sn, dolayısıyla biz de 30 sn yapıyoruz, ek olarak örneğin switch reboot oldu ve lcap’lerin oturması 30 sn gibi bir süreyi bulacaktır, burada 30 yerine 1 seçilirse; o 30 sn kesinti olur, dolayısıyla LCAP timer önemli. Diğer ayarları ekrandaki gibi seçiyoruz, sonrasında isimlendirdiğimiz network’ü network kısmından seçiyoruz.

Şimdi portları belirliyoruz, Gördüğümüz Q1:1-2-3-4 bunlar fiziksel portlar değil, Q1 fiziksel portuna;100g’lik bir port,4*25’lik SFP takarsak; bu şekilde 4 porta bölünür. Biz burada Q1:1-2’lere Management‘ları taktık.

Ek olarak buradaki FEC modu; CI74 seçmemiz önemli; Sinyal standartı diyebiliriz,25g’lerin oturması için bu ayarı yapmamız gerekiyor.

Backup ve Vm network içinde gerekli ayarlamaları yaparak buradaki işlemi bitiriyoruz.

 Aynı konfiği 2. şase’de de gerçekleştireceğiz.

Settings kısmından Addresses and Identifiers kısmından Ip Pool oluşturarak; konfigürasyonu tamamlıyoruz. Onewiev; şase üzerindeki switch’lere, sunuculara oluşturduğunuz ip pool’dan ip’leri kendisi dağıtabiliyor.

Subnet mask’ı, gateway’i dns ve domain bilgilerini giriyoruz.

Adress range’i rename ederek, başlangıç ve bitiş ip’lerini giriyoruz.

Burda World Wide name ve Serial Name enable tik’lerini kaldırıyoruz, bunları virtual kullanmadığımız için kaldırdık.

Sonraki adımda; Enclosure Grup kısmında create diyerek; ipv4 için Use addres pool diyerek, oluşturduğumuz pool’u seçiyoruz. Ek olarak Logical interconnect’ grupları 3 ve 6’da seçerek devam ediyoruz.

Create dediğimiz anda daha önce oluşturduğumuz tüm logic tanımları basacak.

Logical Interconnect’leri kendisi oluşturuyor. Bu aşamadan sonra artık Synergy Cluster’ı oluşturuyoruz.

İlgili şase’leri de hem Rename ediyoruz hem de Ilo Adress giriyoruz.

 İlgili adımlardan sonra Synergy Cluster’ı oluşturmuş oluyoruz. Sonraki aşamalarda, Şase’lerin LDAP ayarlarını, backup konfiglerini, remote support ayarlarını yapabiliriz.

2 comments

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir